Vad är den perfekta häckplantan?

perfekt häckväxt

Varje växt är annorlunda och varje växt har fördelar och nackdelar som passar olika behov. Så vad den perfekta häckplantan är beror på dina behov. Men vissa häckväxter är mer mångsidiga eftersom de växer lättare överallt eller för att de kan tillgodose ett större antal behov. Här ger vi en översikt över de olika funktionerna hos häckar och de växter som passar dem, för att hjälpa dig hitta din ideala häckväxt.

formell häck thuja

Barrträd som thuja eller leylandii är därför mycket lämpliga som en formell häck. (Thuja)
En formell häck
Formella häckar har ett snyggt och lugnt utseende. Dessa häckar ser snygga eller till och med ståtliga ut. Tänk på en klassisk fransk trädgård eller en snygg separation från ett företag eller en snygg kaklat trädgård. Formella häckar har vanligtvis tät tillväxt och jämn täckning av löv eller nålar. Vintergröna häckväxter föredras framför formella häckar.

Barrträd som thuja eller leylandii är därför mycket lämpliga som en formell häck. Dessa växter är vintergröna och lätta att beskära i en form. Barlind och liguster har liknande fördelar. Den viktiga praktiska skillnaden mellan dessa växter är tillväxthastigheten och hur lång de blir. Leylandii blir väldigt lång och växer i toppfart. Det betyder att du kommer att ha en helt täckande häck strax efter att häcken har lagts. Men det betyder också att mer beskärning behövs för att hålla häcken stram.

Thuja och privet växer mindre snabbt och idegran växer mycket långsamt. Långsamt växande häckplanter överlever också snabbt växande växter. En nackdel med barrträd är att beskärningsavfallet inte kan komposteras väl, vilket innebär att det är mer arbete att bli av med det.

Formella häckar vackra blad

Bokhäcken är också mycket populär som häckväxt. Den har vackra löv som byter färg på hösten och förblir hängande hela vintern, vilket gynnar integritetsfunktionen. (Bokhäck)
Formella häckar med vackra blad
Bokhäcken är också mycket populär som häckväxt. Den har vackra löv som byter färg på hösten och förblir hängande hela vintern, vilket gynnar integritetsfunktionen. Den här häcken är lätt att hålla tätt och växer inte så snabbt. Bokhäcken finns i två färger, som också passar bra som en blandad häck. Bokträd är lite mer kräsna när det gäller jordtyp, de föredrar att växa på ganska högkvalitativ och sandjord.

Hornbeam, som kan skiljas från bokhäcken med den slitna kanten och den ljusare färgen på bladen, är mindre krävande när det gäller marktyp. Den växer också snabbare, men tappar också löv på vintern.

Holly är också en mångsidig vintergrön häckväxt. Den håller sin form väl, växer relativt snabbt och är inte krävande när det gäller jordtyp. Till råga på allt är denna vackra växt också inbrottsskyddad på grund av de spetsiga ryggarna på bladen. Se vårt sortiment av olika typer av järnek att välja mellan högre, lägre eller fruktbärande sorter. De fruktbärande sorterna av järnek passar också fint som en informell häck. Denna kombination av egenskaper och applikationer gör Hulst till en riktigt stark kandidat för den ideala häckanläggningen.

informell häck

Vissa informella häckväxter, såsom hagtorn eller fjärilbusken, lockar fåglar och insekter som gör trädgårdarna livliga och atmosfäriska. (Hagtorn)
En informell häck
Om du ser din häck som en central del av en trädgård eller plats är det mer troligt att du letar efter en informell häck. Du kan fortsätta titta på informella häckar. De förändras vanligtvis med årstiderna och är fulla av liv. En formell häck är också mycket trevlig, men är mer statisk och väcker mindre uppmärksamhet. Det är också därför formella häckar ofta är vintergröna och informella är mer lövfällande.

En informell häck behöver inte ha så snäv form. Det är därför de beskärs mindre och snabbväxande arter som körsbärslagret – som verkligen är vintergrönt – är också lätta att följa med. Körsbärslagret är så populärt att ett brett utbud av sorter erbjuds idag. Denna växt är så lätt att jorda att den nästan alltid är ett bra alternativ när man väljer en häckväxt.

Vissa informella häckväxter, såsom hagtorn eller fjärilbusken, lockar fåglar och insekter som gör trädgårdarna livliga och atmosfäriska. Andra växter, som bondens jasmin eller brudblomman, luktar underbart eller har vackra blommor människor och frukter.

Speciellt med en informell häck är det vanligt att plantera olika arter tillsammans. Som ett resultat finns det ännu mer liv och variation i häcken. Titta till exempel på våra blandade häckpaket för en blommande häck, en doftande häck eller en inbrottsbeständig häck.

mångsidiga mästare bambu

Men glöm inte att titta på utomstående också. Bambu och murgröna kan bilda vackra vintergröna häckar som ger en trädgård en helt unik atmosfär. (Bambu)
De mångsidiga mästarna
Så det finns alla typer av olika roller som en häck kan uppfylla. Varje häckväxt kan fylla en viss roll väl, men de mest populära häckplantorna kombinerar ett antal värdefulla egenskaper som gör dem till stort värde i olika trädgårdar. Den största skillnaden är ofta i önskat utseende och den omsorgsnivå som krävs. Häckväxter som kan vara både formella och informella, som körsbärslager, bokhäck, holly och liguster, är därför fortfarande mycket populära.

Dessa populära häckväxter passar de flesta trädgårdar. Men glöm inte att titta på utomstående också. Bambu och murgröna kan bilda vackra vintergröna häckar som ger en trädgård en helt unik atmosfär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *