Beskära din häck, så gör du det!

Beskär häcken. Ett årligt jobb där du alltid måste tänka på hur det ska göras. Kanske planerade du bara häcken förra året eller så flyttade du bara in i det här huset och häcken var redan där.

Det är därför det är bra att göra en tydlig plan i förväg och veta vad man ska vara uppmärksam på. Du vill undvika att beskära lite för mycket i din entusiasm, vilket skapar hål i din häck eller i värsta fall dödar din häck.

Var därför uppmärksam på punkterna nedan och att klippa din häck blir en bit kaka.

1. Välj rätt ögonblick
På vintern är det lite meningsfullt att beskära din häck. Växten växer sedan mycket långsamt och vid frost kan det till och med leda till irreparabel skada. Det är bäst att beskära din häck mellan maj och september. Exakt när, beror på hur stram din häck måste vara och hur ofta du måste beskära den. Vill du verkligen ha en snygg modell? Med de flesta häckar är det nödvändigt att beskära det två gånger om året. Gör sedan detta precis innan sommaren börjar, ungefär mellan mitten av maj och mitten av juni och i slutet av sommaren.

Tror du att det är tillräckligt att beskära en gång om året? Vänta sedan lite längre tills årets längsta dag har gått. Häcken har sedan fått chansen att växa snyggt hela våren och efter din beskärning har den också tillräckligt med tid att öppna igen innan vintern börjar. Observera: beskär inte på mycket heta dagar, för då kommer din häck att brinna snabbare.

2. Använd rätt material
För ett bra beskärningsresultat behövs rätt material. På Keizers.nu hittar du ett brett utbud av motorsågar från olika märken såsom

Beskär alltid från botten upp och se till att botten förblir något bredare än toppen så att tillräckligt med solljus når överallt.

När du använder en elektrisk häcksax, se till att det inte regnar eller att häcken är våt från en tidigare regndusch för att förhindra kortslutning.

Glöm inte säkerheten förutom verktygen. Speciellt om du arbetar med en elektrisk motorsåg är det viktigt att använda personlig skyddsutrustning. Tänk på hörselskydd, skyddsglasögon, eventuellt i kombination med hjälm och arbetshandskar.

3. Glöm inte detaljerna
Redo med de stora kanonerna? Glöm inte detaljerna. Med handverktyg kan du enkelt klippa bort de små kvistar som fortfarande sticker ut eller så kan du klippa botten lite snyggare. Kratta sedan ihop de beskurna grenarna och bladen och du kan njuta av din snäva häck i flera månader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *